After eight csokiital
Hozzávalók:
-
20 dkg jó minőségű csoki
-
1,5 dl zsíros tejszín
-
6 dl tej
-
3 nagy ág menta levelei
Elkészítés:
20 dkg jó minőségű, összetördelt étcsokoládét főzzünk fel 1,5 dl zsíros tejszín és 6 dl tej keverékében, amibe előzőleg beletettünk 3 nagy ág mentát is. Kevergessük, míg a csoki teljesen felolvad, majd szűrjük csészékbe. Ízlés szerint, mentalevéllel és kissé felvert tejszínnel tálaljuk.
Almás-erdei gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók:
-
2 ü vörös bor
-
1 l almalé
-
2 egész fahéj
-
2 csillagánizs
-
115 g barna cukor
-
3 ek Cointreau
-
10 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
-
3 kicsi alma
Elkészítés:
Ismét nagy társaságnak való az adag :) Egy nagy lábasba öntsünk 2 üveg vörösbort és 1 l almalét. Adjunk hozzá 2 fahéjrudat, 2 csillagánizst és 115 g barna cukrot. Óvatosan melegíteni kezdjük, de ezt sem szabad felforralni, mert elveszik belőle az alkohol. Nagyjából 15 perc alatt összefőzzük, majd elzárjuk a lángot és belekeverünk 3 ek Cointreau-t, 10 dkg (fagyasztott) erdei gyümölcsöt és három kicsi, felkarikázott almát.
Citromlikőr
Hozzávalók:
-
1 kg citrom
-
1 l alkohol
-
1 kg cukor
-
1 l víz
Elkészítés:
Először is le kell hámozni a citromról a héját. De óvatosan, úgy, hogy csak a sárga részét vegyük le, a fehér, keserű részt nem szabad. Ezt beletesszuk az alkoholba, lezárjuk az üveget, és így hagyjuk 3 napig. Ez idő elteltével 1 l vizet és 1 kg cukrot felteszünk a tűzre, és forrástól számítva takarék lángon kb. 10 percig főzzük, kevergetés mellett. Rátesszük a fedőt, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, rászűrjük a citromos alkoholt, a citromhéjakat meg félre tesszük. Üvegbe töltjük a likőrt. Ez az alaprecept. A mennyiségen úgy lehet változtatni, hogy növeljuk a víz mennyiségét, és ennek arányában csökkentjük a cukorét, de úgy, hogy az összeg 2 legyen. Tehát 1 l víz + 1 kg cukor = 2 , vagy 1,2 l víz + 0,8 kg cukor = 2. Így kevésbé lesz erős a likőr, és nem is lesz annyira édes. A likőrt hűtőben (sőt mélyhűtőben még jobb is) kell tartani, hidegen az igazi. A megmaradt citromhéjat le lehet darálni, és üvegbe téve a hűtőben tárolható, és sütemények ízesítéséhez felhasználható.
Forró, fűszeres almalé
Hozzávalók:
-
1,5 l jó minőségű almalé
-
1 ek fahéj
-
3 szegfűszeg
-
3 ek méz
-
4 nagy darab narancs héj
-
4 egész fahéj
Elkészítés:
Öntsünk egy lábasba 1,5 l jó minőségű almalét, adjunk hozzá 1 ek fahéjat, 3 szegfűszeget és 3 ek mézet. Forraljuk fel és főzzük 5 percig. Készítsünk elő 4 bögrét, tegyünk bele egy-egy nagy narancshéj-darabot és egy darab egész fahéjat, erre szűrjük a forró almaitalt.
Kényeztető kakaó pillecukorral
Hozzávalók:
-
6 dl tej
-
1,5 dl tejszín
-
10 dkg csoki
-
pille cukor
Elkészítés:
6 dl tejet 1,5 dl tejszínnel és 10 dkg összetört csokival óvatosan felmelegítünk. Nem szabad forrni, csak addig kevergessük, míg a csokoládé elolvad. Még forrón poharakba töltjük, és pillecukrot beletéve tálaljuk.
|