Levesek     Szárnyas ételek     Italok     Tartósítás     Egyéb

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
CSS Codes
Tartósítás

Almavaj

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 100 g cukor
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • szerecsendió

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, feldaraboljuk, és egy vastag talpú edényben elkezdjük főzni a cukorral és a fűszerekkel. Miután megpuhultak, simára turmixoljuk, és kevergetve tovább főzzük. Addig kell főzni, amíg az összes folyadék elpárolog, teljesen besűrűsödik és sötét barnás lesz a massza. Még forrón tegyük tiszta üvegekbe és légmentesen zárjuk le. Évekig eláll, ha békén hagyják.

Citromlekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg citrom
  • 40 dkg cukor
  • 1 kávéscsésze víz

Elkészítés:

Meghámozzuk a citromot úgy, hogy a fehér részétől is megszabadítjuk. 3 napig vízben kell áztatni, naponta 2-3-szor cserélni a vizet. Ez idő eltelte után egész apró darabkákra felvágni a citromot, kidobni a citrommagot belőle. Tegyünk fel egy labosba 1 kávéscsészényi vizet, bele a cukrot, és kb. 5-10 percig kevergetés mellett főzzük. Utána beletesszük a feldarabolt citromot, és addig főzzük, amíg kész lesz. Lehet egy kicsit hígabbra is hagyni, mert utána még úgyis szilárdul egy kicsit. Nekem kb. fél órát tartott a főzés. Ezek után lehet üvegbe tölteni. Nagyon finom savanykás, édes és kesernyés íze van, a benne lévő citromdarabkákat pedig kifejezetten jó rágcsálni.

Csoki lekvár

Hozzávalók:

  • 2 púpozott ek kakaópor
  • kis csipet só
  • 400 ml víz
  • 2 tábla étcsoki (nem kell extra kakaótartalmú)
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs dzsemfix szuper vagy extra
  • 5 dkg teavaj

Elkészítés:

A kakaóport, cukrot, sót és a dzsemfixet csomómentesre keverjük a vízzel és lassú tűzön felforraljuk. A tűzről levéve beletördeljük a csokit és a vajat, kevergetjük, amíg elolvad, majd visszarakjuk főzni kb. 3 percre. Tiszta üvegbe töltjük, lezárjuk és 5 percre fejjel lefelé fordítjuk. A vaj miatt jobb, ha hűtőben tároljuk. A vaj ki is hagyható belőle, akkor kevésbé lesz krémes állagú. Körülbelül másnapra válik folyósból zselésebb állagúvá.

Csokis-meggy dzsem

Hozzávalók:

  • 1250 g magozott meggy (lehet fagyasztott is)
  • 1 zacskó 3:1 dzsemfix
  • 350 g cukor
  • negyed tábla jó minőségű,legalább 70%-os étcsoki (125g)

Elkészítés:

A magozott, apróra vágott meggyet, a dzsemfixet és a cukrot felforraljuk, majd hozzáadjuk az étcsokoládét kb 2-3 percig főzzük, majd üres, alaposan megtisztított dunsztos üvegekbe töltjük és alaposan lezárjuk.

Eper dzsem

Hozzávalók:

  • 2 kg negyedelt eper
  • 35 dkg cukor
  • 2 zacskó 3:1-ben zselésítő
  • 0,8 dl víz
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

Az epreket tisztítás után elnegyedeltük. Egy lábasba beletettem a cukrot, ráöntöttem a vizet, sűrűre forraltam. Eközben a zselésítőt elkevertem az eperrel, majd beleöntöttem a cukorszirupba, felforraltam és 5 percig főztem. Az uram üvegekbe adagolta, a lezárt üvegeket fejreállította, majd plédek közé raktuk, 2 nap múlva vettük elő.

Erős pista

Hozzávalók:

  • 1 kg cseresznyepaprika
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 20% só

Elkészítés:

A paprikákat aprítógépbe teszem, belekeverem a sót, sokszor átkeverem és üvegekbe töltöm. Tartósítószer nem kell bele. A só teszi a dolgát.

Narancs lekvár

Hozzávalók:

  • 40 dkg narancs lereszelt héja
  • 80 dkg narancs kicsavart leve
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 csomag dzsemfix
  • 1 db citrom leve

Elkészítés:

A narancs héját a fehér rész nélkül lereszeljük, majd kettévágjuk és kicsavarjuk a levét. A lereszelt héjával és a citrom levével együtt feltesszük főni. Amikor felforrt, hozzáöntjük a cukorral elkevert dzsemfixet és 10 percig kis lángon hagyjuk forrni. Amikor elkészült üvegekbe öntjük. Ez nem nagy adag, de ha valakinek ízlik, akkor lehet több narancsból is készíteni.

Sajt

Hozzávalók:

  • 0,5 kg. túró
  • 1 l. tej
  • 5 dkg. vaj
  • 1 tojás
  • 1,5 teáskanál só
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A túrót a tejjel összeforralod, ha kész, leszűröd róla a tejet. A túróhoz hozzákevered az alapanyagokat, elkezded folyamatos keverés mellett összemelegíteni. Amikor összeáll gombóccá, formába öntöd, ha kihűl hűtőbe teszed, másnap ehető. Ha ízesíteni akarod, csak szárított fűszert használ, 3 teáskanállal.

Sárgabaracklekvár

Hozzávalók:

  • 2 dkg magvazott, megmosott sárgabarack
  • 0,5 kg fruktóz
  • 2 csomag dzsemfix

Elkészítés:

Egy edénybe rakjuk a barackot és közepes lángon elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a fruktózt. Óvatosan bánjunk a fruktózzal, mert nagyon gyorsan meg tud karamelizálódni. Ha túl pirul kesernyés íze is lehet. Nem kell hozzá semmi vizet engedni, fog annyi vizet engedni a barack, amire szükségünk van. Mikor felforrt a barack hozzáadjuk a dzsemfixet és még 5 percig főni hagyjuk. Ha elkészült a barack lekvár beleszedjük üvegekbe, annyyit tegyünk bele, hogy teljesen ellepje, hogyha elkészül fejjel lefelé tárolom legalább negyed óráig. Mikor már megfelelő lesz az állaga, akkor a kupakja már nem lesz benyomható.

Szilvalekvár sütőben

Hozzávalók:

  • 2 kg szilva
  • fél dl 10%-os ecet
  • 30 dkg cukor (elhagyható)

Elkészítés:

A szilvákat kimagozom, ha kimagoztam, akkor egy nagy lyukú darálón ledarálom. Menetközben nem nagyon szabad kavargatni a lekvárt, mert attól oda fog égni. Éret szilvát használjunk. Ecettel körbe locsoljuk a hűálló edéyt, melyben el fog férni a szilva és beledaráljuk a szilvát. Azzal, hogy megdarálom a szilvát azt érem is, hogy krémes, de rost anyagban tartalmas lekvárt kapok. Ha ez meg van hozzáadjuk a cukrot, még lazán átkeverjük. 100-120 fokos sütőben 4-5 órán át fedő nélkül sütjük. Sőt, ha nagyon jól szigetel a sütőnk, akkor résnyi nyílást hagyok az ajtó mellett, hogy a szilvaban lévő nedvesség eltávozhasson.

Tejlekvár

Hozzávalók:

  • 2 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 2 ek sűrített tej
  • 1 vanília rúd magjai (vagy kivonat)
  • 3 dkg gyümölcscukor vagy 5 dkg sima cukor
  • 3 dkg tejpor
  • 1 tk átlátszó zselatinpor

Elkészítés:

A folyamat végtelenül egyszerű. Egy közepes láboshoz keresek egy (lehetőleg) üvegtálat, ami belemegy 3/4-ig, de megtartja a lábos szélét. Annyi vizet forralok a lábasban, amennyi éppen eléri az üvegedény alját. Megmérem az üvegedény súlyát üresen (nálam 35 dkg) , majd összekeverek benne mindent a zselatinpor kivételével. Amint felforr a víz, ráteszem az üveget és addig főzöm így, amíg az egész be nem sűrűsödik annyira, hogy 30 dkg maradjon az üvegben. Vagyis a mérlegnek 65 dkg-ot (nálam!) kell mutatnia együttesen. Ez nálam 2-2,5 óra szokott lenni és kétszer kellett pótolni a vizet alatta. Kb. 20 percenként szoktam átkeverni, hogy az aljára és szélére rakodó részek felkavarodjanak. Amint elérjük a kívánt súlyt az 1 tk zselatint 3 tk hideg vízben elkeverem és a tejlekvárhoz adom. 5 percig még együtt melegítem őket kevergetve. Egy tiszta üvegbe öntöm át és kihűlés után, lezárva a hűtőben tárolom. Egy hetet bír ki nagy akaraterővel bíró embereknél. Nagyon tejes és vaníliás, szinte mindenféle desszertbe el tudom képzelni. Nálunk eddig palacsintában, csokis kekszben, muffinon, kalácson, piskótában, bonbonban, bele a szájba kanálból... mezőnyökben futott :) de ma főzöm a következő adagot.

Lebbencs tészta

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb házi tojás
  • 8-10 dkg liszt

Elkészítés:

A tojást egy tálkába ütjük és fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Közben kézzel gyúrjuk össze. Ne legyen a tészta se túl lágy, (mert akkor ragadni fog) se túl kemény. Nekem sohasem sikerül azonos mennyiségű liszttel készíteni, mert nem egyforma méretűek a tojások és a liszt minősége is változó. Most épp kb. 9,5 dkg lisztet "vett fel" a tojás. Ha jól összedolgoztuk, kb. 4 részre osztjuk. A tésztanyújtó gép legvastagabb fokozatán kezdve (nekem 8 van rajta) elkezdjük nyújtani és mindíg kisebb egységre állítva egyre vékonyabbra nyújtjuk. Ez a képen szereplő 3-as, azaz 3 mm vastag tészta lett. Gép hiányában ezt a műveletet sodrófával is végezhetjük, ami kicsit több időt vesz igénybe. Közepes méretű rombuszokra vágjuk. Tiszta konyharuhára téve hagyjuk megszáradni. Ha nem használjuk fel azonnal, akkor 1-2 nap alatt szépen megszárad. Papírszalvétával kibélelt papírdobozban vagy üvegben tárolhatjuk a kész tésztát.

 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?