Almavaj
Hozzávalók:
-
1 kg alma
-
100 g cukor
-
fahéj
-
szegfűszeg
-
szerecsendió
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, feldaraboljuk, és egy vastag talpú edényben elkezdjük főzni a cukorral és a fűszerekkel. Miután megpuhultak, simára turmixoljuk, és kevergetve tovább főzzük. Addig kell főzni, amíg az összes folyadék elpárolog, teljesen besűrűsödik és sötét barnás lesz a massza. Még forrón tegyük tiszta üvegekbe és légmentesen zárjuk le. Évekig eláll, ha békén hagyják.
Citromlekvár
Hozzávalók:
-
1 kg citrom
-
40 dkg cukor
-
1 kávéscsésze víz
Elkészítés:
Meghámozzuk a citromot úgy, hogy a fehér részétől is megszabadítjuk. 3 napig vízben kell áztatni, naponta 2-3-szor cserélni a vizet. Ez idő eltelte után egész apró darabkákra felvágni a citromot, kidobni a citrommagot belőle. Tegyünk fel egy labosba 1 kávéscsészényi vizet, bele a cukrot, és kb. 5-10 percig kevergetés mellett főzzük. Utána beletesszük a feldarabolt citromot, és addig főzzük, amíg kész lesz. Lehet egy kicsit hígabbra is hagyni, mert utána még úgyis szilárdul egy kicsit. Nekem kb. fél órát tartott a főzés. Ezek után lehet üvegbe tölteni. Nagyon finom savanykás, édes és kesernyés íze van, a benne lévő citromdarabkákat pedig kifejezetten jó rágcsálni.
Csoki lekvár
Hozzávalók:
-
2 púpozott ek kakaópor
-
kis csipet só
-
400 ml víz
-
2 tábla étcsoki (nem kell extra kakaótartalmú)
-
20 dkg cukor
-
1 cs dzsemfix szuper vagy extra
-
5 dkg teavaj
Elkészítés:
A kakaóport, cukrot, sót és a dzsemfixet csomómentesre keverjük a vízzel és lassú tűzön felforraljuk. A tűzről levéve beletördeljük a csokit és a vajat, kevergetjük, amíg elolvad, majd visszarakjuk főzni kb. 3 percre. Tiszta üvegbe töltjük, lezárjuk és 5 percre fejjel lefelé fordítjuk. A vaj miatt jobb, ha hűtőben tároljuk. A vaj ki is hagyható belőle, akkor kevésbé lesz krémes állagú. Körülbelül másnapra válik folyósból zselésebb állagúvá.
Csokis-meggy dzsem
Hozzávalók:
-
1250 g magozott meggy (lehet fagyasztott is)
-
1 zacskó 3:1 dzsemfix
-
350 g cukor
-
negyed tábla jó minőségű,legalább 70%-os étcsoki (125g)
Elkészítés:
A magozott, apróra vágott meggyet, a dzsemfixet és a cukrot felforraljuk, majd hozzáadjuk az étcsokoládét kb 2-3 percig főzzük, majd üres, alaposan megtisztított dunsztos üvegekbe töltjük és alaposan lezárjuk.
Eper dzsem
Hozzávalók:
-
2 kg negyedelt eper
-
35 dkg cukor
-
2 zacskó 3:1-ben zselésítő
-
0,8 dl víz
-
1 citrom leve
Elkészítés:
Az epreket tisztítás után elnegyedeltük. Egy lábasba beletettem a cukrot, ráöntöttem a vizet, sűrűre forraltam. Eközben a zselésítőt elkevertem az eperrel, majd beleöntöttem a cukorszirupba, felforraltam és 5 percig főztem. Az uram üvegekbe adagolta, a lezárt üvegeket fejreállította, majd plédek közé raktuk, 2 nap múlva vettük elő.
Erős pista
Hozzávalók:
-
1 kg cseresznyepaprika
-
2 db kaliforniai paprika
-
20% só
Elkészítés:
A paprikákat aprítógépbe teszem, belekeverem a sót, sokszor átkeverem és üvegekbe töltöm. Tartósítószer nem kell bele. A só teszi a dolgát.
Narancs lekvár
Hozzávalók:
-
40 dkg narancs lereszelt héja
-
80 dkg narancs kicsavart leve
-
30 dkg kristálycukor
-
1 csomag dzsemfix
-
1 db citrom leve
Elkészítés:
A narancs héját a fehér rész nélkül lereszeljük, majd kettévágjuk és kicsavarjuk a levét. A lereszelt héjával és a citrom levével együtt feltesszük főni. Amikor felforrt, hozzáöntjük a cukorral elkevert dzsemfixet és 10 percig kis lángon hagyjuk forrni. Amikor elkészült üvegekbe öntjük. Ez nem nagy adag, de ha valakinek ízlik, akkor lehet több narancsból is készíteni.
Sajt
Hozzávalók:
-
0,5 kg. túró
-
1 l. tej
-
5 dkg. vaj
-
1 tojás
-
1,5 teáskanál só
-
1,5 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A túrót a tejjel összeforralod, ha kész, leszűröd róla a tejet. A túróhoz hozzákevered az alapanyagokat, elkezded folyamatos keverés mellett összemelegíteni. Amikor összeáll gombóccá, formába öntöd, ha kihűl hűtőbe teszed, másnap ehető. Ha ízesíteni akarod, csak szárított fűszert használ, 3 teáskanállal.
Sárgabaracklekvár
Hozzávalók:
-
2 dkg magvazott, megmosott sárgabarack
-
0,5 kg fruktóz
-
2 csomag dzsemfix
Elkészítés:
Egy edénybe rakjuk a barackot és közepes lángon elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a fruktózt. Óvatosan bánjunk a fruktózzal, mert nagyon gyorsan meg tud karamelizálódni. Ha túl pirul kesernyés íze is lehet. Nem kell hozzá semmi vizet engedni, fog annyi vizet engedni a barack, amire szükségünk van. Mikor felforrt a barack hozzáadjuk a dzsemfixet és még 5 percig főni hagyjuk. Ha elkészült a barack lekvár beleszedjük üvegekbe, annyyit tegyünk bele, hogy teljesen ellepje, hogyha elkészül fejjel lefelé tárolom legalább negyed óráig. Mikor már megfelelő lesz az állaga, akkor a kupakja már nem lesz benyomható.
Szilvalekvár sütőben
Hozzávalók:
-
2 kg szilva
-
fél dl 10%-os ecet
-
30 dkg cukor (elhagyható)
Elkészítés:
A szilvákat kimagozom, ha kimagoztam, akkor egy nagy lyukú darálón ledarálom. Menetközben nem nagyon szabad kavargatni a lekvárt, mert attól oda fog égni. Éret szilvát használjunk. Ecettel körbe locsoljuk a hűálló edéyt, melyben el fog férni a szilva és beledaráljuk a szilvát. Azzal, hogy megdarálom a szilvát azt érem is, hogy krémes, de rost anyagban tartalmas lekvárt kapok. Ha ez meg van hozzáadjuk a cukrot, még lazán átkeverjük. 100-120 fokos sütőben 4-5 órán át fedő nélkül sütjük. Sőt, ha nagyon jól szigetel a sütőnk, akkor résnyi nyílást hagyok az ajtó mellett, hogy a szilvaban lévő nedvesség eltávozhasson.
Tejlekvár
Hozzávalók:
-
2 dl tejszín
-
3 dl tej
-
2 ek sűrített tej
-
1 vanília rúd magjai (vagy kivonat)
-
3 dkg gyümölcscukor vagy 5 dkg sima cukor
-
3 dkg tejpor
-
1 tk átlátszó zselatinpor
Elkészítés:
A folyamat végtelenül egyszerű. Egy közepes láboshoz keresek egy (lehetőleg) üvegtálat, ami belemegy 3/4-ig, de megtartja a lábos szélét. Annyi vizet forralok a lábasban, amennyi éppen eléri az üvegedény alját. Megmérem az üvegedény súlyát üresen (nálam 35 dkg) , majd összekeverek benne mindent a zselatinpor kivételével. Amint felforr a víz, ráteszem az üveget és addig főzöm így, amíg az egész be nem sűrűsödik annyira, hogy 30 dkg maradjon az üvegben. Vagyis a mérlegnek 65 dkg-ot (nálam!) kell mutatnia együttesen. Ez nálam 2-2,5 óra szokott lenni és kétszer kellett pótolni a vizet alatta. Kb. 20 percenként szoktam átkeverni, hogy az aljára és szélére rakodó részek felkavarodjanak. Amint elérjük a kívánt súlyt az 1 tk zselatint 3 tk hideg vízben elkeverem és a tejlekvárhoz adom. 5 percig még együtt melegítem őket kevergetve. Egy tiszta üvegbe öntöm át és kihűlés után, lezárva a hűtőben tárolom. Egy hetet bír ki nagy akaraterővel bíró embereknél. Nagyon tejes és vaníliás, szinte mindenféle desszertbe el tudom képzelni. Nálunk eddig palacsintában, csokis kekszben, muffinon, kalácson, piskótában, bonbonban, bele a szájba kanálból... mezőnyökben futott :) de ma főzöm a következő adagot.
Lebbencs tészta
Hozzávalók:
-
1 nagyobb házi tojás
-
8-10 dkg liszt
Elkészítés:
A tojást egy tálkába ütjük és fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Közben kézzel gyúrjuk össze. Ne legyen a tészta se túl lágy, (mert akkor ragadni fog) se túl kemény. Nekem sohasem sikerül azonos mennyiségű liszttel készíteni, mert nem egyforma méretűek a tojások és a liszt minősége is változó. Most épp kb. 9,5 dkg lisztet "vett fel" a tojás. Ha jól összedolgoztuk, kb. 4 részre osztjuk. A tésztanyújtó gép legvastagabb fokozatán kezdve (nekem 8 van rajta) elkezdjük nyújtani és mindíg kisebb egységre állítva egyre vékonyabbra nyújtjuk. Ez a képen szereplő 3-as, azaz 3 mm vastag tészta lett. Gép hiányában ezt a műveletet sodrófával is végezhetjük, ami kicsit több időt vesz igénybe. Közepes méretű rombuszokra vágjuk. Tiszta konyharuhára téve hagyjuk megszáradni. Ha nem használjuk fel azonnal, akkor 1-2 nap alatt szépen megszárad. Papírszalvétával kibélelt papírdobozban vagy üvegben tárolhatjuk a kész tésztát.
|